DUSKA

Dinsdag 16 september
Lengte: 112 min.
 

 

  duska

Regie: Jos Stelling
Cast:
Gène Bervoets, Sergei Makovetsky, Sylvia Hoeks
Genre:
Komedie

 

Duska is het fantasierijke verhaal van Bob, die het mooiste deel van zijn leven achter de rug heeft. Hij is verslaafd aan film, bezocht als criticus diverse festivals en werkt nu aan een eigen scenario. Zijn grote muze en inspiratie is de mooie, jonge, onbereikbare caissière van de bioscoop aan de overkant. Wanneer het verlangen naar het meisje Bobs verbeelding overstijgt en zij daadwerkelijk in zijn huis belandt, staat plotseling ene Duska voor de deur. De timing kon niet beroerder zijn. Deze allervriendelijkste nietsnut heeft Bob ooit eens ontmoet op een Russisch filmfestival. In een overmoedige bui gaf hij hem zijn visitekaartje en nodigde hem uit langs te komen als hij ooit in de buurt zou zijn. En dat had Bob beter niet kunnen doen. De raadselachtige Duska is niet van plan Bob te verlaten. Dan ontwikkelt zich een originele tragikomedie met de meest onwaarschijnlijke wendingen.

Dinsdag 13 januari

Anche libero va bene

Achter het rommelige, maar gezellige huishouden van de alleenstaande vader Renato, zoon Tommi en dochter Viola broeit, borrelt en kookt het van gevoelens van eenzaamheid, schuld, haat en ontroostbaarheid. Moeder Stefania heeft haar gezin enige tijd geleden verlaten voor een andere man, en sindsdien worstelen de drie zich door deze periode van acceptatie heen. Vooral vader Renato leeft op zijn tandvlees en krijgt om het minste of geringste ernstige woedeaanvallen. De elfjarige Tommi vlucht op die momenten naar zijn privéstek op het dak van het huis, waar hij met een verrekijker de buurt kan bespieden. Als moeder Stefania op een dag in de gang van hun woongebouw staat, barst de bom.
De pijnlijke momenten bereiken met dit onaangekondigde bezoek van Stefania een voorlopig hoogtepunt als de heetgebakerde Renato compleet uit zijn plaat gaat in het bijzijn van zijn twee kinderen. Vooral Renato, maar ook Stefania maken keer op keer de klassieke fout om hun kinderen te veel deelgenoot van hun eigen frustraties te maken. Het centrale thema van Anche Libero Va Bene is hoe onmogelijk ouders het hun kinderen kunnen maken om nog kind te zijn. Zowel het incasseringsvermogen als de vergevingsgezindheid van de kinderen is groot, maar ze moeten later ongetwijfeld de tol betalen.

anche_libero_van_bene

 

Regie: Kim Rossi Stuart
Cast: Kim Rossi Stuart, Allessandro Morace, Marta Nobili e.a.
Lengte: 108 min.

Bijzonderheden: De film won de CICAE-Award op het Filmfestival in Cannes.
 

 

 

dinsdag 20 januari

Mio fratello è figlico unico

De relatie tussen broers (of zussen) is altijd een goede basis om een verhaal op te bouwen. Het gaat vaak om heel verschillende mensen, die toch verbonden zijn en zullen blijven, of ze het nou willen of niet. Je kiest je vrienden, niet je familie, en al kunnen vriendschappen verwateren, je broer blijft altijd je broer. Dat ondervinden de broers Accio en Manrico in Mio Fratello è Figlio Uncio. Accio (wat zoveel als ettertje betekent) is de jongste. Aan het begin van de film zit hij op het seminarie, maar als hij het daar niet streng genoeg vindt vertrekt hij om zich al snel aan te sluiten bij een fascistische groep.
Dit begin geeft direct een typerend beeld van zijn persoonlijkheid: Accio is een jongen die bij een groep wil horen. Hij neemt alles wat hij doet uiterst serieus en staat fanatiek achter de ideologie die hij gekozen heeft. Het maakt daarbij niet zo heel veel uit welke ideologie dat is. Zijn broer Manrico is heel anders, een charmante flierefluiter die niets in het leven serieus neemt. Hij is communist, maar doet dit vooral om de acties en besteedt meer tijd aan het versieren van meisjes. Tussen de broers botst het natuurlijk, heftig en meer dan eens, en dit wordt er niet beter op als Accio verliefd wordt op Francesca, de vriendin van Manrico.
De film volgt de broers zo'n vijftien jaar, met op de achtergrond het turbulente politieke klimaat van Italië.

mio_fratello__figlio_unico_2

Regie: Daniele Luchetti
Cast: Elio Germano, Riccardo Scamarcio, Angela Finocchiaro e.a.
Lengte: 108 min.
Genre: Komedie, misdaad, drama

Bijzonderheden: De film is gebaseerd op de roman "Il fasciocomunista" van Antonio Penacchi uit 2003. De titel van de film is een eerbetoon aan het gelijknamige liedje van Rino Gaetano.
 

 

 

dinsdag 3 februari

After The Wedding

Jacob Petersen heeft zijn leven gewijd aan het helpen van arme straatkinderen in India. Jacobs weeshuis in India wordt echter bedreigd met sluiting. Zakenman Jørgen komt uit het niets met een interessant maar vreemd voorstel: hij doneert 4 miljoen dollar, maar dan moet Jacob wel terug naar Denemarken komen om aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Eenmaal terug in het land wordt zijn wereld flink door elkaar geschud.

In Kopenhagen ontmoet hij Jørgen. Hij nodigt Jacob uit op zijn dochters bruiloft de volgende dag. Daar herkennen Helene en Jacob elkaar en het wordt duidelijk dat Helene, haar dochter, Jørgen en Jacob in een vrij bizarre verhouding tot elkaar staan.

after_the_wedding

Regie: Susanne Bier
Cast: Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen, Rolf Lassgård e.a.
Lengte:
120 min.

Genre: Drama

 

 

 

dinsdag 17 februari

Chocolat

Het is 1959. In het Franse dorpje Lansquenet heeft de tijd stilgestaan en is iedereen gegrepen door de dagelijkse sleur. Daartoe behoort ook de gang naar de kerk. En als zich iets ongewoons voordoet, dan wordt verwacht dat je dat negeert. De graaf van Reynaud is de zeer conservatieve burgemeester van het dorpje en zorgt ervoor dat alles naar zijn hand verloopt. Vlak voor vastentijd komt op een winderige zondag de mooie jonge Vianne Rocher met haar dochtertje in het dorp. Ze wil een chocolaterie openen en huurt een oude leegstaande patisserie van de oude vrouw Armande Voizin. Alle dorpsbewoners zijn wel nieuwsgierig wat er gaat komen. Maar het openen van een chocolaterie zo vlak voor vastentijd wordt als ongepast gezien. Echter, Vianne blijkt over een magische gave te beschikken om voor elke inwoner de juiste soort chocolade te kiezen. De streng gelovige, stugge dorpelingen smelten voor haar; hun verborgen verlangens komen naar buiten en iedereen lijkt opener en vrijer te worden. Zo vindt de door haar man zwaar mishandelde Josephine Muscat bij Vianne liefdevol onderdak. Josephine leert van Vianne de kneepjes van het ‘chocolade' vak en bloeit helemaal op. Reynaud ziet zijn macht verdwijnen en spant de strijd aan tegen deze vernieuwing. Als opeens ook een knappe vreemdeling in het dorp verschijnt, die bij Vianne zelf van alles losmaakt, is dit nog maar het begin van meer gepassioneerde ontwikkelingen in het kleine anders zo rustige dorpje.

chocolat_03

Regie: Lasse Hallström
Cast:
Juliette Binoche, Johnny Depp, Alfred Molina e.a.
Lengte:
121 min.

Genre: Komedie, romantiek

Bijzonderheden: De film is in 2001 genomineerd voor 5 Oscars, voor o.a. Beste Film, Beste Actrice. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Joanne Harris.

 

 

dinsdag 10 maart

Dialogue Avec Mon Jardinier

Een geestige film over een innige vriendschap tussen een kunstschilder en zijn tuinman. De film wordt bijna geheel gedragen door de dialogen tussen beide heren die uit twee verschillende milieus komen, maar desalniettemin een wederzijds klankbord voor elkaar weten te vormen. Als de schilder het mondaine Parijs inruilt voor een Frans dorpje, huurt hij een tuinman in voor het aanleggen van een moestuin. Bij hun eerste ontmoeting blijkt dat de twee vroeger schoolmaatjes waren en hervatten ze hun vriendschap alsof die nooit geëindigd was. Wat Dialogue Avec Mon Jardinier een bijzondere film maakt, zijn de schijnbaar oppervlakkige gesprekken die tussen de regels door een licht werpen op de diepgang en melancholie van hun levensverhaal.
Het kader van de film wordt gevormd door het verbale dubbelspel tussen de mannen, waarbij de volkswijsheid van de tuinman voortdurend het intellect van de schilder weet te prikkelen. De tuinman weet vaak treffend zijn liefde voor courgettes en andere gewassen in dezelfde context te plaatsen als de liefde van de schilder voor kunst. Dit vormt een aangenaam schouwspel en de twee ervaren acteurs weten heel goed met hun woorden en subtiliteit de sfeer te vangen.

dialogue_avec_mon_jardinier

Regie: Jean Becker
Cast: Daniel Auteuil, Jean-Pierre Darrousin, Fanny Cottençon e.a.
Lengte:
109 min.

Genre: Komedie

Bijzonderheden: Jean-Pierre Darrousin werd genomineerd voor de César Award voor Beste Acteur in 2008.

 

 

 

DINSDAG 24 MAART

I'M NOT THERE

Een fascinerende reis door het leven van Bob Dylan.
Zes acteurs incarneren Bob Dylan als een caleidoscoop van wisselende personages en samen vormen ze een beeld van dit Amerikaanse icoon. Dylan is te zien als dichter, profeet, misdadiger, bedrieger, acteur en muzikant.
De verschillende identiteiten vormen samen een intrigerend levensverhaal, dat net zo bewogen is als het tijdperk dat het geïnspireerd heeft.

im_not_there

Regie: Todd Hayne
Cast: Cate Blanchett, Richard Gere, Kris Kristoffersen e.a.
Lengte: 135 min.

Genre: Biografie, muziek

Bijzonderheden: De film kreeg de Speciale Juryprijs op het filmfestival van Venetië en de Award voor Beste Actrice voor Cate Blanchett. Cate Blanchett droeg een sok in haar broek om mannelijker te kunnen lopen als Bob Dylan.

 

 

 

DINSDAG 7 APRIL

Tiramisu

Anne is een getalenteerd en flamboyant actrice. Ze woont op een woonboot in de binnenhaven van Amsterdam, samen met haar dochter Masja. Ze is een jaar of drie geleden gescheiden van Lex. Iedereen is dol op Anne, haar mede-acteurs zijn in feite haar familie. Na het thuiskomen van een première, valt Anne met haar dronken kop van de trap van de kade. De volgende dag wordt ze gewekt door de deurbel. Met bonkend hoofd en een opgezwollen enkel doet ze open en staat tot haar verbazing oog in oog met een keurige, enigszins burgerlijke man met een koffertje in zijn hand. Hij stelt zich voor als Jacob, haar nieuwe boekhouder. Jacob schrikt wanneer hij ontdekt dat Anne het niet zo nauw neemt met haar uitgaven en enorme schulden heeft. Anne lijkt in eerste instantie niet erg onder de indruk, maar wanneer het tot haar doordringt wat er aan de hand is, raakt ze langzaam maar zeker in blinde paniek, ze wil haar geliefde woonboot absoluut niet kwijt.

tiramisu 

Regie: Paula van der Oes
Cast: Anneke Blok, Jacob Derwig, Bert Geurkink, Lara de Boer e.a.
Lengte: 90 min.
Genre: Drama

Bijzonderheden: Gouden Kalf 2008 voor Beste Muziek voor Michiel Borstlap en Gouden Kalf 2008 voor Beste Actrice voor Anneke Blok.
 

 

 

DINSDAG 21 APRIL

Into the Wild

In de zomer van 1990 is Christopher McCandless net afgestudeerd. In plaats van aan een carrière te beginnen doneert hij al zijn geld en gaat op reis. Al snel laat hij zijn auto achter en zwerft te voet verder. Hij komt vriendelijke hippies tegen, werkt een tijd op een graanboerderij, overleeft per kano de snelle stromingen van de Colorado, leert leer bewerken van een oude man met wie hij een tijd in de woestijn doorbrengt en vertrekt uiteindelijk eind voorjaar 1992 met slechts een jachtgeweer, rijst en kampeerspullen naar de wildernis van Alaska, zijn ultieme doel.

into_the_wild_3

Regie: Sean Penn
Cast: Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt e.a.
Lengte: 148 min.
Genre: Avontuur, biografie

Bijzonderheden: De film is gebaseerd op het boek "Into the Wild" van Jon Krakauer. De film werd genomineerd voor meerdere Oscars en Eddie Vedder (Pearl Jam) won een Golden Globe voor de titelsong "Guaranteed".

 

 

 

DIE FÄLSCHER

 

Dinsdag 30 september
Lengte: 98 min.

DIE FÄLSCHER
Regie: Stefan Ruzowitzky
Cast: Sebastian Urzendowsky, Devid Striesow, August Zirner, August Diehl e.a.
Genre: Drama, misdaad, oorlog

 

Berlijn 1936. Sorowitsch is de koning der valsemunters. In zijn wereld van misdadigers, gigolo's en lichtekooien is het leven niet meer dan een spel... en het geld dat hij daarvoor nodig heeft, drukt hij gewoon zelf. Op een dag wordt hij verraden. Hij wordt opgepakt door commissaris Herzog en naar het concentratiekamp van Mauthausen gedeporteerd. Daar komt het er op neer om zijn eigen vel te redden tegen elke prijs. Sorowitsch vreest het ergste wanneer hij in 1944 naar Sachsenhausen wordt overgebracht. Maar het leven biedt hem een laatste kans. Bij aankomst wordt hij opgewacht door niemand minder dan commissaris Herzog die er een geheime missie leidt. Sorowitsch en een groepje zorgvuldig uitgezochte professionals moeten een heel pak buitenlands geld vervalsen
Bijzonderheden:
De film is de officiële inzending van Oostenrijk voor de Academy Awards 2008.

YOU, THE LIVING
Dinsdag 14 oktober
Lengte: 94 min.

 

YOU THE LIVING
Regie: Roy Andersson
Cast: Patrik Anders Edgren, Håkan Angser,
Eric Bäckman e.a.
Genre: Drama, komedieEen tubaspeler haalt zijn vrouw en buren het bloed onder de nagels vandaan, een overjarige biker chick klaagt dat niemand haar begrijpt, een psychiater ziet het zelf niet meer zo zitten. Wat de personages met elkaar verbindt is hun verlangen naar geluk, dat steevast door falende communicatie wordt gedwarsboomd.

Film over de menselijke soort, over zijn grootsheid en miserie, zijn geluk en zorgen, zijn zelfbewustzijn en angst. Wezens om wie we zowel willen lachen als huilen. Een komische tragedie of een tragische komedie over ons.
Bijzonderheden:
Deze film was de Zweedse inzending voor de categorie Beste buitenlandse film bij de Oscars.

THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY
Dinsdag 28 oktober
Lengte: 112 min.

 

 THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY
Regie: Julian Schnabel
Cast: Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze, Anne Consigny e.a.
Genre: Drama, biografie

Het waargebeurde verhaal van de Franse Elle-hoofdredacteur Jean-Dominique Bauby die door een beroerte volledig verlamd raakt. Van carrièreman en vader verandert hij in een kasplantje. Het enige dat hij nog kan bewegen is zijn linkeroog. Bauby weigert echter op te geven; hij leert te communiceren door te knipperen, en weet zo vanuit zijn ziekbed een boek te schrijven.
 

TRADE

Dinsdag 11 november
Lengte: 119 min.

 

trade
Regie: Marco Kreuzpaintner
Cast: Kevin Kline, Alicja Bachleda-Curus, Paulina Gaitan
Genre: Drama, misdaadAls de 13-jarige Mexicaanse Adriana wordt ontvoerd, zet haar broer Jorge alles opzij om haar te vinden. Samen met een stel andere kinderen en jonge vrouwen, onder wie de Poolse Veronica is Adriana in handen gevallen van een internationaal mensenhandelsyndicaat, dat haar via internet aan Amerikaanse pedofielen wil verkopen. Terwijl Jorge uit handen moet zien te blijven van de immigratiedienst en Adriana's en Veronica's ontvoerders, sluit hij een verbond met de Texaanse agent Ray. Samen opent het merkwaardige duo de jacht op de kidnappers, die gebruik maken van de routes van borderjumpers om in de VS te komen. De tijd dringt voordat Adriana verkocht zal worden en voor altijd verdwijnt in de verborgen wereld van de kinderprostitutie.

ALLES IS LIEFDE
Dinsdag 25 november
Lengte: 110 min.

 

allesisliefde
Regie: Joram Lürsen
Cast: Carice van Houten, Chantal Janzen, Daan Schuurmans, Michiel Romeyn e.a.
Genre: Komedie, romantiek

Alles is Liefde is een romantische komedie over de liefdesperikelen van zes koppels die er achter komen dat liefde overal is. Maar liefde is als Sinterklaas, je moet er in geloven, anders wordt het niks.Klaasje is gescheiden van Dennis, die haar heeft bedrogen met de schooljuf. Dennis wil haar terug, maar zijn kansen lijken verkeken als zij een jonge minnaar in huis haalt. Klaasjes beste vriendin Simone is de spil van haar gezin. Haar man Ted voelt zich vaak overbodig. Dat hij is ontslagen, durft hij haar niet te vertellen. Badmeester Victor verheugt zich op het huwelijk met zijn grote liefde Kees. Maar Kees twijfelt en slaat zijn angsten van zich af tijdens weekendjes larpen . Victors zus Kiki, verkoopster bij de Bijenkorf, droomt van een prins op het witte paard. Ze weet niet dat een echte prins, Valentijn, van haar droomt. Met de komst van een mysterieuze Sinterklaas bereiken de liefdesperikelen een hoogtepunt, maar komen ook de happy endings dichterbij.

4 MAANDEN,
3 WEKEN EN
2 DAGEN
Dinsdag 9 december
Lengte: 113 min.

 

4 MAANDEN 3 WEKEN EN 2 DAGEN
Regie: Cristian Mungiu
Cast: Ion Sapdaru, Madalina Ghitescu, Luminita Gheorghiu e.a.
Genre: Drama

1987. In een Roemeens stadje delen twee studentes een kamer. Ze zitten volop in de examens, maar toch bereiden ze zich op iets anders voor. Gabita is ongewenst zwanger en pakt gelaten haar reistas in. Otilia is meer vastberaden: ze doet boodschappen, schraapt geld bij elkaar, boekt een hotel en legt contact met een zekere meneer Bebe. Ze rent en regelt en moet tussendoor ook nog verschijnen op een familiefeest van haar vriend. De zeer gevaarlijke onderneming zal een grote beproeving blijken, maar Otilia heeft alles voor haar vriendin over, letterlijk alles, in de wetenschap dat vrouwen elkaar nodig hebben om te overleven.

 

Bijzonderheden:
De film slaagde erin om met een relatief klein budget van 600 duizend euro de Gouden Palm 2007 in Cannes binnen te slepen.

Stellet Licht (Silent light)
Dinsdag 14 oktober
Lengte: 127 min.

 

stellet_licht

Regie: Carlos Reygades
Cast:
Elizabeth Fehr, Jacobo Klassen, Maria Pankratz, Miriam Toews e.a.
Genre: Drama

Stellet Licht vertelt het verhaal van de getrouwde Johan die tegen de wetten van God en zijn volk in verliefd wordt op een andere vrouw. Hij komt in een dilemma: moet hij de vrouw van wie hij zoveel hield verraden of offert hij zijn ware liefde? Het liefdesverhaal waarom het draait in deze film speelt zich af in een Mexicaanse gemeenschap van Mennonieten. Deze kleine gemeenschap leeft volgens de normen en waarden van hun zeer traditionele geloof dat zijn oorsprong kent in Nederland.

Bijzonderheden:

Stellet Licht won vele prijzen, waaronder de juryprijs van het Cannes-filmfestival 2007 en de film werd genomineerd voor de Gouden Palm

Logo filmhuis den bogerd druten

 De films beginnen altijd om 20.00 uur. 

De kassa en bar zijn vanaf 19.15 uur geopend.

Van Heemstraweg 53 6651 KH Druten
E-mail: info@filmhuisdenbogerd.nl

 

Om u aan te melden als "vriend" klik hier.bu

Meldt u aan voor de nieuwsbrief.

U ontvangt dan een aantal dagen voor een filmvoorstelling een herinnering.

Entreeprijzen:
(per film)

Losse verkoop tijdelijk inclusief consumptie: €10,50
Donateurs/Vrienden: €6,00

Facebook