Woman in Gold

Waar gebeurd Drama

Speelduur:     109 minuten
Cast o.a.:       Helen Mirre, Ryan Reynolds
Regie:           Simon Curtis (My week with Marilyn)
Land:            V.S., Engeland

 

Woman in goldDoor vlak voor de tweede wereldoorlog naar Amerika te vluchten, heeft de joodse Maria Altmann de Holocaust overleefd. In deze tijd werden vijf kostbare schilderijen uit het huis van haar familie gestolen en kwamen in handen van de Oostenrijkse overheid. Een ervan betreft een iconisch schilderij van Gustav Klimt. Het is een portret van haar tante Adele, dat bij haar thuis hing. Om dit familiebezit weer in handen te krijgen ging ze na de oorlog, samen met haar advocaat, de strijd aan met de Oostenrijkse overheid.

"Ze is de Mona Lisa van Oostenrijk, denk je dat ze haar zomaar laten gaan?".

Publieke Werken

Drama naar het gelijknamige boek van Thomas Rosenboom

Speelduur: 110 minuten
Cast o.a.: Gijs Scholten van Aschat en Rifka Lodeizen
Regie: Joram Lürsen (Bloedlink, Alles is familie)
Land: Nederland

 

Publieke werkenHet is 1888 en in Amsterdam moet de getergde vioolbouwer Vedder het veld ruimen als zijn huisje, tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Daarnaast heeft zijn overmoedige neef Anijs, apotheker te Hoogeveen, zich door ongeoorloofd medisch handelen ernstig in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg.

De twee beramen een uiterst riskant plan om het onderste uit de kan te halen.

Tip: De Museum stadswandeling in Amsterdam: gebaseerd op de film ‘Publieke Werken’ van Thomas Rosenboom, neemt je mee naar Amsterdam aan het einde van de negentiende eeuw. Tickets: Kalverstraat 92

Carol

Romantisch drama over de liefde tussen twee vrouwen

Speelduur: 118 minuten
Cast o.a.: Cate Blanchet en Rooney Mara
Regie: Todd Haynes (Far from heaven)
Land: Engeland, V.S.

CarolNew York, 1950. Therese, een meisje van in de twintig, werkt in een warenhuis en verlangt naar een ander, meer vervullend leven. Op een dag ontmoet ze de verleidelijke Carol, die als klant het warenhuis bezoekt en door Therese geholpen wordt. De twee vrouwen krijgen een relatie. Voor Carol is dit een moeilijke situatie. Zij zit verstrikt in een liefdeloos huwelijk en is bang, in geval van een scheiding, de voogdij over haar dochter kwijt te raken.

‘Intens portret van onderdrukte verlangens’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Knielen op een bed violen

Drama naar het gelijknamige en veelgelezen boek van Jan Siebelink

Speelduur: 113 minuten
Cast o.a.: Barry Atsma en Noortje Herlaar
Regie: Ben Sombogaart (De Tweeling)
Land: Nederland

Knielen op een bed violenJeugdliefdes Hans en Margje leiden een gelukkig gezinsleven op hun kwekerij. Op een dag komt Hans de prediker Jozef tegen die hem over God vertelt en de herinneringen aan zijn streng gelovige opvoeding aanwakkert. Als Hans vervolgens een diepreligieuze ervaring heeft, is hij ervan overtuigd in direct contact met God te hebben gestaan. In de daarop volgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Terwijl Hans steeds verder in de macht van de sekte lijkt weg te glijden, kan Margje weinig meer dan toekijken hoe de liefde van haar leven langzaam maar zeker verdwijnt.

“Ik zag er van tevoren te gezond uit om Hans te spelen” (Barry Atsma)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spotlight

Een waar gebeurd verhaal over kindermisbruik, gepubliceerd door het Spotlight Team van de Boston Globe

Speelduur: 128 minuten
Cast o.a.: Rachel McAdams en Michael Keaton
Regie: Tom McCarthy (The Cobbler)
Land: VS

SpotlightDeze journalistieke onderzoeksafdeling, onthulde een zedenzaak binnen de katholieke gemeenschap. Het werd uiteindelijk één van de grootste schandalen uit de Amerikaanse geschiedenis. Voor hun berichtgeving over deze zaak ontving The Boston Globe in 2003 de Pulitzer prijs, de Amerikaanse meest waardevolle onderscheiding op het gebied van nieuws, kunst en literatuur. “Spotlight is een uiterst integere film die het grote belang van onderzoeksjournalistiek laat zien” (FilmTotaal). Deze film won onder andere twee Oscars (Beste Film en Beste Originele Scenario) en een Bafta (Beste Orginele Scenario).

‘Ode aan de onderzoeksjournalistiek’: NRC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Youth

Speelduur: 124 minuten
Cast o.a.: Michael Caine, Harvey Keitel en Jane Fonda
Regie: Paolo Sorrentino (La Grande Bellezza)
Land: Frankrijk, Engeland, Italië, Zwitserland

YouthFred en Mick zijn twee oude vrienden die in een luxe ressort in de Alpen vertoeven voor een lange vakantie. Ze kijken terug op hun veelbewogen leven als respectievelijk componist/dirigent en regisseur. Intussen geven ze hun ongezouten mening over de levens van hun kinderen, de jonge studenten in Mick’s schrijversgroepje en de andere hotelgasten. In tegenstelling tot Mick, die nog steeds werkt aan zijn laatste filmscript, is Fred ondertussen gepensioneerd en heeft geen enkel verlangen nog terug te gaan naar zijn muziek. Maar iemand met een hoog aanzien heeft er alles voor over om de grootmeester nog eenmaal zijn composities te zien dirigeren.

Youth, de nieuwe film van regisseur Paolo Sorrentino, is een hit in de Nederlandse arthouse bioscopen. Het eerste weekend trok de film meer dan 24.000 bezoekers. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Helleveeg

Naar het gelijknamige boek van A.F. Th. van der Heijden

Speelduur: 117 minuten
Cast o.a.: Hannah Hoekstra en Gijs Scholten van Aschat
Regie: André van Duren (Bende van Oss)
Land: Nederland

HelleveegDe Helleveeg gaat over Tiny, ook wel Tientje Poets genoemd. Tiny is een pittige en imposante verschijning die alle mannen in Brabant gek weet te maken. Haar twaalf jaar jongere neefje Albert is gefascineerd door zijn bijzondere tante en dol op haar verhalen. Tante Tiny lijkt in niks op haar zus, zijn moeder. Hij brengt het liefst zoveel mogelijk tijd met haar door. Tiny’s ouders en zus Hanny maken zich echter zorgen over Tiny. Ze luistert naar niemand en heeft nog steeds niet de juiste man gevonden. De relatie met de rest van haar familie is complex. Heeft dit iets te maken met een heftige gebeurtenis uit haar jeugd?

Van der Heijden vond het een zinderende film. “Ik ben voor de derde keer verliefd op de helleveeg. Eerst in het echt, daarna in het boek en vervolgens in de film.”

Rams

Speelduur: 93 minuten
Cast o.a.: Sigurour Sigurjohnssón en Theodór Júliusson
Regie: Grimur Hákonarson
Land: IJsland

RamsDe broers Gummi en Kiddi leven in een afgelegen vallei in IJsland. De rammen van de twee schapenboeren behoren tot de beste van het land en wonnen al diverse prijzen. Hoewel ze hun land en levensstijl delen, spreken de koppige mannen al veertig jaar niet meer met elkaar. Wanneer een ziekte uitbreekt en de autoriteiten alle dieren in de vallei willen ruimen, verzetten ze zich ieder op hun eigen manier; Kiddi met zijn geweer en Gummi met zijn verstand. Om het gevecht met de autoriteiten te kunnen winnen en hun dierbare schapen te redden, moeten de broers echter wel samenwerken.

De tragikomedie Rams laat zien wat de invloed is van isolement op menselijk gedrag

 

 

Brooklyn

De Volkskrant: Een romantische mijmering over de tijd dat 'gelukszoeker' in Amerika nog een positieve kwalificatie was.


Genre: Romantisch drama
Speelduur: 111 minuten
Cast o.a.: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson
Regie: John Crowley
Land: Ierland, UK, Canada

brooklynBrooklyn, 1950. Een jonge vrouw, Eilis, is vanuit een klein dorp in Ierland naar Brooklyn vertrokken om er te werken en carrière te maken. Ze wordt er al snel verliefd op de Italiaans-Amerikaanse Tony. Door een tragedie binnen haar familie voelt ze zich gedwongen terug te keren naar haar oude gemeenschap in Ierland. Ook daar ontmoet ze een jongeman die haar het hof maakt.

 

 

 

 

 

 

 

Florence Foster Jenkins

De Volkskrant: Florence Foster Jenkins is een fijne, mooie en knappe film

Genre: Romantisch drama
Speelduur: 110 minuten
Cast o.a.: Meryl Streep, Hugh Grant, Simon Helberg
Regie: Stephen Frears (Philomena, The Queen)
Land: U.K.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de legendarische New Yorkse erfgename, die er alles aan deed om haar droom, een groots zangeres worden, uit te laten komen.

FlorenceFosterJenkinsDe stem die ze in haar hoofd hoorde was prachtig, maar voor anderen klonk haar gezang ongelooflijk vals. Haar echtgenoot en manager, een aristocratische Engelse acteur, was vastbesloten om zijn geliefde Florence tegen de waarheid te beschermen. Wanneer Florence besluit een openbaar concert in Carnegie Hall te geven, komt hij voor de grootste uitdaging van zijn leven te staan.

 

 

 

 

 

 

 

Parched

De Volkskrant: ‘Parched is een plaatje van een film die nooit hopeloos wordt’

Genre: Drama
Speelduur: 116 minuten
Cast o.a.: Radhika Apte, Adil Hussain enSayani Gupta
Regie: Leena Yadav
Land: V.S., Engeland, India

Verbinding met de buitenwereld, daar zijn de mannen in Parched huiverig voor. Elke vorm van vooruitgang dreigt hun machtspositie te ondermijnen.

PARCHED(2016)Vier vrouwen komen in opstand tegen de eeuwenoude Indiase tradities van het platteland: Rani, die alles doet om een bruid voor haar zoon te vinden. Janaki, die haar haren afknipt omdat ze niet wil trouwen. Lajjo, die maar niet zwanger wordt en daarom door haar man wordt vernederd en mishandeld. Bijli, die in een erotische club werkt en daarom door iedereen met de nek wordt aangekeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Room

De Volkskrant: Room is verpletterend, fragiel en hartverscheurend.

Genre: Drama
Speelduur: 118 minuten
Cast o.a.: Brie Larson, William H. Macy en Joan Allen,
Regie: Leonard Abrahamson
Land: Ierland, Canada, V.S.

RoomEen jonge vrouw wordt jarenlang gevangen gehouden. Haar vijfjarige zoon Jack kent enkel de kamer waarin hij is geboren en opgegroeid. Een ruimte van 3 bij 3 meter, zonder ramen, die door zijn moeder ‘Room’ wordt genoemd.

Voor Jack is dit de wereld. Maar, terwijl dit voor Jack als thuis voelt, ervaart zijn moeder het als een gevangenis. Omdat Jack steeds nieuwsgieriger wordt, weet ze dat de kamer niet voor onbepaalde tijd als thuis gebruikt kan worden. Uiteindelijk verzinnen ze een plan om te ontsnappen en maken kennis met, wat nog het meest beangstigend voor hen is, de buitenwereld.

 

 

 

Captain Fantastic

De Volkskrant: Captain Fantastic is grappig, eigenzinnig en hartverwarmend.

Genre: Drama/komedie
Speelduur: 119 minuten
Cast o.a.: Viggo Mortensen, Missi Pyle en Kathryn Hahn
Regie: Matt Ross
Land: V.S.

Captain FantasticVader Ben en zijn zes kinderen wonen midden in de Amerikaanse bossen. Overdag benen ze een hert uit, trainen ze, of beklimmen ze een rotswand. 's Avonds lezen ze bij het licht van het kampvuur een boek of ze maken muziek. Iedereen doet mee, ook de kleintjes, die hooguit een jaar of 6 zijn.

Deze zelfvoorzienende eenheid van bosmensen is jaloersmakend en verontrustend tegelijk. Het is een waar Eden voor kinderen, maar dit kan toch niet goed zijn? Of wel?

Als hij gedwongen wordt zijn zelfgemaakte paradijs te verlaten. Wordt hij geconfronteerd met de echte wereld. Hij begint aan een levensreis die zijn ideeën van vrijheid en wat het betekent om een gezin op te voeden uitdaagt.

 

 

Tonio

De Volkskrant: een ongenadig portret van twee verwoeste mensen.

Genre: Drama
Speelduur: 100 minuten
Cast o.a.: Pierre Bokma, Rifka Lodeizen, Chris Peters
Regie: Paula van der Oest
Land: Nederland

TonioOp de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven. Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar. Elke persoon gaat anders om met zijn rouwproces. Adrie van der Heijden, doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: hij schrijft het van zich af. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, dat leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny, dat in de laatste weken van Tonio s leven een cruciale rol blijkt te hebben vervuld.

A.F.Th. van der Heijden: ‘Vanaf nu tot aan het einde van mijn dagen zal Tonio’s dood er nooit eens even niet zijn.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De man die Ove heet

De Volkskrant: de film laat zien dat je ook met een wat zachtere blik kunt kijken naar de mensen in je omgeving

Genre: Komisch drama
Speelduur: 105 minuten
Cast o.a.: Rolf Lassgard, Bahar Pars, Filip Berg
Regie: Hannes Holm
Land: Zweden

Een man die Ove heetDe 59-jarige Ove is wat je noemt een oude nukkige man. Elke dag maakt hij een inspectierondje door de buurt om te controleren of zijn buren zich wel aan de regels houden. Wanneer de zwangere Parvaneh met haar gezin tegenover hem intrekt, en per ongeluk Ove zijn brievenbus opent, ontstaat er een onverwachte vriendschap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The light between Oceans

De Volkskrant: huilen om een film lucht letterlijk op

Genre: Romantisch drama
Speelduur: 133 minuten
Cast o.a.: Rachel Weisz, Alicia Vikander, Michael Fassbender
Regie: Derek Cianfrance
Land: V.S. en Nieuw Zeeland

The light between OceansVuurtorenwachter Tom en zijn vrouw Isabel wonen op een eiland in West-Australië. Ze proberen al jaren zonder succes kinderen te krijgen. Wanneer ze op een dag een aangespoelde roeiboot vinden met een klein meisje erin, besluiten ze haar te adopteren.

Ze zijn gelukkig en genieten van hun dochter Lucy, totdat ze na een aantal jaren een vrouw ontmoeten op het vaste land. Al snel na deze ontmoeting verandert hun perfecte leven in een drama.

 

 

 

 


Logo filmhuis den bogerd druten

 De films beginnen altijd om 20.00 uur. 

De kassa en bar zijn vanaf 19.15 uur geopend.

Van Heemstraweg 53 6651 KH Druten
E-mail: info@filmhuisdenbogerd.nl

 

Om u aan te melden als "vriend" klik hier.bu

Meldt u aan voor de nieuwsbrief.

U ontvangt dan een aantal dagen voor een filmvoorstelling een herinnering.

Entreeprijzen:
(per film)

Losse verkoop tijdelijk inclusief consumptie: €10,50
Donateurs/Vrienden: €6,00

Facebook