A Royal affair

 

Regie:     Nikolaj Arcel

Cast:        Mikkel Boe Følsgaard (Christian VII), Alicia Vikander (Caroline Mathilde), Mads Mikkelsen (Johann Friedrich Struensee

Genre:     historisch drama

Land:       Denemarken

Duur:       137 minuten

Jaar:        2012

 

A_Royal_affair_300De achttiende-eeuwse koning Christian VII kwam aan de macht toen hij amper zeventien jaar oud was. Hij regeerde een dikke veertig jaar over het Deense en Noorse grondgebied. De vorst had een gammel psychisch gestel dat grensde aan schizofrenie. Dit beeld wordt bevestigd in het vorstendrama A Royal Affair dat in het thuisland de nodige discussies veroorzaakte.


Caroline was prinses van Wales en vijftien jaar oud toen ze Deense woordjes moest stampen. Ze werd namelijk uitgehuwelijkt aan Christian en mocht haar koffers pakken om naar het Deense hof te verhuizen. Caroline en Christian onderhielden een verstandshuwelijk. Het verstand is bij Christian echter ver te zoeken.
De nieuwbakken koningin van Denemarken treft een rijk aan dat wat regels, mensenrechten en censuur betreft nog met één been in de middeleeuwen staat. Caroline probeert aanvankelijk nog wat van het opgedrongen huwelijk te maken, maar consumeert het uiteindelijk alleen nog maar om nageslacht te verwekken. Ze vindt de omgang met haar man steeds weerzinwekkender. Christian zuipt, gaat naar de hoeren en schroomt niet een grote bek op te zetten om zijn zin of mening in het kabinet door te drukken.
Koning en koningin leven bewust langs elkaar heen en tolereren elkaar. De excessen in het gedrag van Christian vormen een merkwaardig contrast met de opgave van Caroline om te fungeren als koninklijke broedmachine. Dan verschijnt de Duitse dokter Struensee ten tonele. Koning Christian vindt Struensee uitermate interessant en laat zich gemakkelijk door zijn vrijgevochten ideeën beïnvloeden. Terwijl Struensee zijn medische invloed verlegt naar politieke invloed en Denemarken in een broodnodige Verlichting brengt, begint het hart van de koningin ook sneller voor de Duitser te kloppen.

Meldt u aan voor de nieuwsbrief.

U ontvangt dan een aantal dagen voor een filmvoorstelling een herinnering.

Entreeprijzen:
(per film)

Losse verkoop: €8,00
Donateurs/Vrienden: €6,00

Facebook


Logo filmhuis den bogerd druten

 De films beginnen altijd om 20.00 uur. 

De kassa en bar zijn vanaf 19.15 uur geopend.

Van Heemstraweg 53 6651 KH Druten
E-mail: info@filmhuisdenbogerd.nl

Om u aan te melden als "vriend" klik hier.

bu