Inside Llewyn Davis

 

Regie:     Ethan Coen en Joel Coen

Cast:        o.a.: Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman

Genre:     Drama / muziekfilm

Land:       Frankrijk / Verenigde Staten

Jaar:        2013

Duur:       104 minuten

 

Inside-Llewyn-DavisLlewyn Davis is een, net-niet Bob Dylan, folkzanger wiens muziek nauwelijks tot geen geld oplevert. Het is 1961 en hij reist met zijn gitaar door de New Yorkse wijk Greenwich Village. Elke avond slaapt hij op een andere bank in het appartement van een vriend of kennis. Hij worstelt zich door de koude winter en langs allerlei obstakels om het te maken als muzikant.

Hij is dolende, op allerlei manieren.

De film werd vertoond op het Filmfestival in Cannes en won daar de Grand Prix Award. In New York kreeg deze film, tijdens de 23ste editie van de Gotham Independent Awards, de prijs voor Beste Film uitgereikt.

Het Parool: Een schitterende en exacte reconstructie van een tijdperk, met prachtige folkmuziek.

Philomena

 

Regie:     Steven Frears        

Cast:        o.a.: Judi Dench, Steve Coogan, Neve Cachev

Genre:     Biografie / Drama

Land:       Verenigd Koninkrijk

Jaar:        2013

Duur:       94 minuten

 

philomena'Philomena' vertelt het waar gebeurde verhaal van Philomena Lee, een zwangere vrouw in het Ierland van de jaren vijftig. Ze bevalt in Sean Ross Abbey, een Katholiek huis voor ongetrouwde moeders, in Tipperary. Na drie jaar eisen de nonnen dat Lee haar kind laat adopteren. Ze tekent een wettelijke verklaring nooit meer achter haar zoontje aan te gaan en kijkt machteloos toe terwijl hij naar Amerika vertrekt. In 2004 ontmoet ze Martin Sixsmith, een cynische BBC journalist. Samen vertrekken ze naar Amerika om haar eerstgeborene alsnog op te sporen.

De film ontving in 2014 drie Golden Globe Award-nominaties en vier Academy Award-nominaties en de tweede plaats op het Filmfestival in Toronto in 2013. De film won in 2014 een BAFTA Award en negen prijzen op het Filmfestival in Venetië in 2013.

De Volkskrant: ‘Philomena’ behoort tot de beste in zijn soort.

 

The Butler

 

 

Regie:     Lee Daniels

 

Cast:        o.a.: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, Robin Williams, Jane Fonda

 

Genre:     Drama

 

Land:       Verenigde Staten

 

Jaar:        2013

 

Duur:       132 minuten

 

 

the-butler 2De Afro-Amerikaanse Cecil Gaines is opgegroeid op een katoenplantage, waar de blanke eigenaar zijn moeder verkracht en zijn vader doodt. Hij weet te vluchten en werkt zich op. In de jaren '50 komt hij als butler in het Witte Huis en dient daar zeven Amerikaanse presidenten. Tijdens deze diensttijd maakt hij van dichtbij de bewegingen in de Amerikaanse maatschappij mee, zoals de American Civil Rights Movement, de Vietnam oorlog en andere belangrijke historische gebeurtenissen. Dit alles heeft niet alleen invloed op Amerika maar ook op het gezin van Cecil.

 

The Butler heeft een groot aantal prijzen gewonnen waaronder: twee Hollywood Film Awards

 

Filmtotaal: The Butler is een onderhoudende, bij vlagen intrigerende kijk op de positie van zwarten in de Verenigde Staten.

 

Jacky

 

Regie:     Antoinette Beumer

Cast:        o.a.: Carice en Jelka van Houten, Holly Hunter

Genre:     humoristisch drama

Land:       Nederland

Jaar:        2012

Duur:       100 minuten

 

JackyDe 33-jarige tweelingzussen Sofie en Daan zijn opgevoed door twee vaders. De ambitieuze Sofie leeft voor haar werk, terwijl de getrouwde Daan druk bezig is met zwanger worden. Dan komt er totaal onverwacht een telefoontje van hun, tot dan toe onbekende, biologische moeder uit Amerika. Sofie is niet geïnteresseerd in die ‘leverancier van eicellen’, maar Daan heeft altijd gefantaseerd over haar moeder en wil dolgraag naar Amerika. Vóór ze het weten rijden ze in een aftandse camper met de raadselachtige en onaangepaste Jackie door de imposante vlaktes van New Mexico. Buiten is er alle ruimte maar binnen, in de nauwe cabine vol opgekropte emoties, worden de zusjes gedwongen alle aannames over zichzelf en hun onbekende moeder los te laten.

Jackie won de internationale filmprijs in Pula, Kroatië

De Volkskrant: een sprankelende filmreis.

 

 

 

 

 

 

 

 

Still mine

 

Regie:     Michael McGowan

Cast:        o.a.: James Cromwell, Geneviève Bujold

Genre:     Romantisch Drama

Land:       Canada

Jaar:        2013

Duur:       102 minuten

 

still mineRegisseur Michael McGowan las het verhaal van Craig Morisson in de Canadese krant Glode & Mail en maakte er een gedegen publieksfilm van.

Craig en Irene zijn al zestig jaar getrouwd en wonen nog steeds gelukkig samen aan de kust van Canada. Als Irene tekenen van Alzheimer begint te vertonen en van de trap valt, besluit Craig op zijn eigen grond een nieuw huis, met uitzicht op de baai, te bouwen. In dit huis zonder trappen zou hij tot het einde van zijn leven voor Irene kunnen blijven zorgen. Dan komt de ijskoude bureaucratie om de hoek kijken.

Cromwell ontving voor zijn rol in Still Mine de Canadian Screen Award voor beste Acteur. De film ontving bovendien zes nominaties waaronder die voor beste Film, beste Script en beste Actrice.

Nu.nl: Aandoenlijk en mooi geacteerd Canadees drama over twee liefhebbende oudjes. Publieksfavoriet van het festival Film by the Sea.

 

Blue Jasmine

 

Regie:     Woody Allen

Cast:        o.a.: Cate Blachett, Alec Baldwin

Genre:     Tragikomedie

Land:       Verenigde Staten

Jaar:        2013

Duur:       98 minuten

 

blue jasmineJasmine leeft als de vrouw van Hal van een luxe en rijk bestaan in New York. Als Hal in opspraak komt raakt ze haar man, verwende adoptiezoon, geld en status kwijt en krijgt een zenuwinzinking. Ze neemt een 1e klas ticket en vliegt naar haar zus Ginger in San Francisco, ver weg van haar status, champagne en antidepressiva. Het enige dat ze nog bezit is haar Louis Vuitton kofferset met wat designerkleding. Haar zus Ginger, op wie ze altijd heeft neergekeken, probeert ondertussen Jasmine's zelfbeeld te herstellen en stimuleert haar op zoek te gaan naar persoonlijk geluk en succes.

Met haar hoofdrol in deze tragikomedie van Woody Allen won Cate Blanchett de Oscar voor Beste Actrice

De Volkskrant: Blue Jasmine, een verslag van een harde landing in economisch onzekere tijden

 

 

 

 

Ida

 

Regie:     Pawel Pawlikowski

Cast:        Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Joanna Kulig

Genre:     Drama

Land:       Polen / Denemarken

Jaar:        2013

Duur:       80 minuten

 

idaPolen 1962. Anna staat op het punt om haar geloften af te leggen bij de kloosterschool waar ze als wees is opgegroeid. Voor toekomstige non Anna is de oorlog een abstract gegeven. Ze heeft geen flauw benul van haar roots, noch van de vreselijke dingen die haar familie zijn aangedaan. Maar dat verandert als blijkt dat ze nog familie heeft. Haar tante Wanda vertelt haar dat ze van Joodse afkomst is en eigenlijk Ida heet. Voordat ze definitief kiest voor het kloosterleven wordt ze door haar zelfbewuste tante meegenomen op een zoektocht naar het verleden. Ze wordt geconfronteerd met de grimmige waarheid over haar familie en diens ontberingen tijdens de Nazi bezetting van Polen. Idastaat voor een moeilijke beslissing: teruggaan naar het klooster of een nieuwe weg inslaan.

Paweł Pawlikowski’s ‘Ida’ won vier Eagles op de 16e Poolse Film Prijsuitreiking in Warschau

 

 

 

 

 

 

Avant l’hiver

 

Regie:     Philippe Claudel

Cast:        o.a.: Kristin Scott Thomas, Daniel Auteuil, Leïla Behkti

Genre:     Drama

Land:       Frankrijk / Luxemburg

Jaar:        2013

Duur:       103 minuten

 

avant-hiverPaul is gelukkig. Hij is een zestigjarige neurochirurg, getrouwd met Lucie en lijkt het perfecte leven te leiden. Dan worden er thuis en op zijn werk anonieme boeketten rode rozen bezorgd . Hij brengt dit in verband met Lou, een jonge vrouw die beweert dat hij haar geopereerd heeft en die wel erg vaak zijn pad kruist. Het brengt hem uit zijn evenwicht en zet al zijn verworvenheden in een ander perspectief. Is het leven dat hij en Lucie leiden echt dat waar ze altijd van gedroomd hebben? Rest hen nog tijd, vlak voor het aanbreken van de winter van hun leven, om geheimen en onuitgesproken, lang verdrongen verlangens te durven onthullen?

CultuurBewust.nl: Avant l’Hiver wordt gedragen door een charismatische cast en kent een aantal roerende scènes. Het sterke einde en vooral bijbehorende soundtrack, zullen velen kippenvel bezorgen.

La grande bellezza

 

Regie:     Paolo Sorrentino   

Cast:        o.a.: Toni Servillo, Serena Grandi en Sabrina Ferilli

Genre:     Komedie / Drama

Land:       Italie / Frankrijk

Jaar:        2013

Duur:       142 minuten

 

La grande bellezzaDe hoofdpersoon van La grande bellezza is Jep Gambardella, een 65-jarige journalist die in zijn jonge jaren een bekroonde roman schreef. Na dit vroege succes dompelde Gambardella zich onder in het mondaine nachtleven van Rome en schreef hij nooit meer een tweede boek. In de film raakt de hoofdpersoon gedesillusioneerd over de holle pretenties en lege seks in zijn omgeving en treurt hij over de gemiste kansen in zijn leven, zoals zijn verloren jeugdliefde. Gamberdella besluit zijn leven een nieuwe wending te geven en op zoek te gaan naar de eigenlijke zin en schoonheid van het leven.

‘La grande bellezza’ won diverse prijzen waaronder de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Algemeen Dagblad: ‘La Grande Bellezza’ is een moderne klassieker die dezelfde status verdient als ‘La Dolce Vita’.

 

Nebraska

 

Regie:     Alexander Payne

Cast:        o.a. : Will Forte, Bruce Dern en Bob Odenkirk

Genre:     Drama / Roadmovie

Land:       Verenigde Staten

Jaar:        2013

Duur:`      115 minuten

 

Nebraska

De oude wat knorrige vader Woody Grant ontvangt een brief van een neploterij. Hij denkt  echter dat hij echt een miljoen dollar heeft gewonnen en besluit zijn ‘prijs’ zelf op te halen. Hij laat zich dit niet uit het hoofd praten en ten einde raad gaat zoon David maar met hem mee om hem uit de problemen te houden. Op de lange reis van Montana naar Nebraska treffen ze allerlei vrienden en familie die nog geld van Woody tegoed hebben want, bijna iedereen weet intussen dat hij miljonair wordt.

Deze film in zwart-wit won twee Golden Globes, werd genomineerd voor zes Oscars, en won de UPC publieksprijs op het International Filmfestival Rotterdam.

NRC: Er zijn weinig zekerheden in het filmleven, maar Alexander Payne is er één van. Een regisseur die de ene prachtfilm afwisselt met het andere pareltje. Met de hartverwarmende roadmovie Nebraska flikt hij het weer.

 

 

 

Brassed off

 

Brassed offSpeelduur: 105 minuten              Jaar: 1996

 

Te midden van de onzekerheid onder de mijnwerkers over de toekomst van de mijn, oefent de blaaskapel onder leiding van Danny, de dirigent. Als Gloria Coggins arriveert en haar intrek neemt in de plaatselijke pub verandert er het een en ander. Zij speelt bugel en wil graag lid worden van de blaaskapel. Ze doet het zo goed dat ze een spontaan applaus krijgt van de rest. Met haar erbij moeten ze zeker mee kunnen doen aan de nationale competitie, met een finale in de Royal Albert Hall in Londen.

 

 

 

 

 

 

 

De honderjarige man die uit het raam klom en verween

honderd jarige man

 Speelduur: 105 minuten              Jaar: 2013 (Ned. première: mei 2014)       Op een groot feest voor van zijn honderdste verjaardag zit Allan Karlsson niet te wachten. Vlak voor het feest begint, krijgt hij het op zijn heupen, klimt uit het raam en is verdwenen. Hij vindt dat hij de tijd die hem nog rest beter kan besteden door de wereld in te trekken dan in het tehuis te blijven. Voor iemand het in de gaten heeft stapt Allan met een vreemde koffer vol geld op de eerste de beste bus naar een uithoek van het land en krijgt hij als klap op de vuurpijl een bende gevaarlijke gangsters achter zich aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A thousand times goodnight

 a-thousand-times-goodnightSpeelduur: 117 minuten                    Jaar: 2014 (Ned. première juli 2014)Rebecca is een van 's werelds beste oorlogsfotografen. Ze wil misstanden onthullen die anders verborgen blijven. Bij een reportage in Kabul raakt ze zwaargewond.Haar echtgenoot eist hierna dat ze stopt met haar gevaarlijke werk uit angst zijn vrouw en de moeder van hun kinderen te verliezen. Rebecca staat voor een onmogelijke beslissing. Ze probeert haar huwelijk te redden. Maar als ze een zogenaamd veilige klus aanneemt in Kenia en haar dochter meeneemt, blijkt eens te meer waar haar prioriteiten liggen.

 

 

 

 

August osage county

 August osage countySpeelduur: 121 minuten              Jaar 2013 (Ned. première, maart 2014)In August Osage County, schitteren Oscar-winnaressen Meryl Streep en Julia Roberts als moeder en dochter van de disfunctionele Weston familie. Door tragische omstandigheden worden deze twee wilskrachtige dames gedwongen samen te komen in het ouderlijk huis met de rest van het gezin. Ieder familielid neemt zijn eigen problemen mee, wat zorgt voor diverse licht ontvlambare situaties, schaamteloze ruzies, en bekentenissen met onvoorspelbare gevolgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dorsvloer vol confetti

 Dorstvloer vol confettiSpeelduur: 94 minuten               Jaar 2014Katelijne groeit op in Zeeland in een streng christelijk milieu. Uitverkoren zijn, dat is het belangrijkste levensdoel. Als enig meisje naast zes broers, moet ze al het huishoudelijke werk opknappen. Door te lezen probeert ze aan het benauwende leven van het gezin te ontsnappen. Maar, dat mag ze eigenlijk niet, omdat het leugens zijn die haar afhouden van de waarheid. Toch moet Katelijne haar eigen weg gaan, om te worden wie ze wil zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A most wanted man

a-most-wanted-man Speelduur: 122 minuten              Jaar 2014 (Ned. première 4 sept. 2014)De film speelt zich af in Hamburg, waar een gemartelde immigrant, half Tsjetsjeense half Russische man, opduikt in de islamitische gemeenschap. Met de hulp van een jonge advocate probeert hij het fortuin van zijn overleden vader in handen te krijgen. Zowel Duitse als Amerikaanse veiligheidsdiensten houden hem ondertussen nauw in de gaten. Is hij een onderdrukt slachtoffer of een extremist?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Logo filmhuis den bogerd druten

 De films beginnen altijd om 20.00 uur. 

De kassa en bar zijn vanaf 19.15 uur geopend.

Van Heemstraweg 53 6651 KH Druten
E-mail: info@filmhuisdenbogerd.nl

 

Om u aan te melden als "vriend" klik hier.bu

Meldt u aan voor de nieuwsbrief.

U ontvangt dan een aantal dagen voor een filmvoorstelling een herinnering.

Entreeprijzen:
(per film)

Losse verkoop tijdelijk inclusief consumptie: €10,50
Donateurs/Vrienden: €6,00

Facebook